"Mitt huvud stod i kaos"

Moa har levt med ångest så länge hon kan minnas. Kims inre kaos har lett till ständig stress. Carolines tillvaro gav henne sömnstörningar och minnesluckor. Många känner igen sig i deras tunga erfarenheter.

Den psykiska ohälsan har ökat explosionsartat i Sverige de senaste åren. Men lyckligtvis finns det hopp om att kunna bryta onda cirklar. För Moa, Kim och Caroline har mindfulness fungerat som ett steg på vägen mot att hitta balans i livet.

Ökad stress, sömnproblem, ångest – rapporterna om psykisk ohälsa är alarmerande och flödet tycks aldrig sina. Hur kommer det sig att vi har börjat må så mycket sämre de senaste åren?

Förklaringarna till denna skrämmande utveckling är många, enligt forskarna. Det finns dock en återkommande faktor, som inte minst drabbar unga: sociala mediers ökade betydelse och utrymme. Många känner ett krav på att ständigt finnas tillgängliga. Att ta det lugnt och fokusera på sig själv, om så bara för en kort stund, kan upplevas som nästintill omöjligt att få in som en naturlig del av tillvaron.

Möt Moa Neuman, Kim Örtegren Desai och Caroline Schafer; tre personer som länge har brottats med att hitta balansen i livet. Nu har de äntligen lyckats hitta ett sätt att pausa och varva ner.Vi får så mycket information hela tiden. Vi scrollar på telefonen och exponeras av den "perfekta världen" på sociala medier. Den tiden lägger jag i stället nu på meditation. Det är kravlöst och bara så jäkla skönt.

Moa Neuman, 31 år.

Moa Neuman

Vad är mindfulness?

Mindfulness betyder sinnesnärvaro och är en metod som kan användas för att hjälpa människor med stress, oro, ångest och sömn. Metoden går ut på att du fokuserar på nuet och används bland annat inom sjukvården för att hantera ångest och nedstämdhet. Genom att meditera och öva kan du öka din förmåga till mindfulness.


Så länge Moa Neuman kan minnas har hon levt med en ångestproblematik. Träning och kognitiv beteendeterapi (KBT) har hjälpt. Men som nybliven småbarnsmamma blev det ännu svårare att hitta tid. Sömnen tog snart stryk. Den så viktiga balansen rubbades.

– Det har varit väldigt svårt att veta vem jag är i min nya roll som mamma. Där har det legat mycket stress. Jag har ett stort behov av att vara själv, men den tiden har jag inte hittat, säger hon.

Med förhoppningen om att må bättre bestämde sig Moa för att testa Mindfulness Appen, som innehåller mängder av övningar och verktyg för att komma ner i varv. På bara några veckor har hon känt resultat.

Svårt att hitta tid

Cloud, Water, Sky, Wood, Lake, Sunlight, Tree, Horizon

En gång om dagen lägger jag mig på soffan och kör ett kort meditationspass. Jag märker att jag blir väldigt lugn när jag går in i mig själv. Stressen minskar och ofta sitter jag kvar några minuter efter att passet är över och andas ut.

Moa Neuman, 31 år.

De korta övningarna med fokus på andning, uppskattning och tacksamhet är de som Moa främst ägnat sig åt. Men hon ser fram emot att börja jobba igen och få ännu mer tid över.

– Det finns kurser i appen som jag ser fram emot att testa. Och när jag börjar jobba igen ser jag framför mig att jag gör någon övning på bussen till exempel. I och med att jag märkt effekt på bara några veckor så har jag rekommenderat appen till många redan. Jag tycker att alla kan testa. De allra flesta har nog en släng av stress eller ångest.Här laddar du ned appen

Sleeve, Gesture, Elbow, Font

Min situation var ganska så extrem åt det ena eller det andra hållet. Det fanns inget mellanregister, inga nyanser därimellan. Jag ville få lite mer balans och hitta lugnet i mig själv.
Kim Örtegren Desai, 28 år.

Kim Örtegren Desai

Portable communications device, Mobile phone, Material property, Telephony, Azure, Gadget, Gesture
Portable communications device, Mobile phone, Material property, Product, Black, Telephony, Gadget, Gesture

I strävan efter att komma i kontakt med sitt inre och minska stressen upptäckte skådespelaren Kim Örtegren Desai mindfulness för tre år sedan.  
– Mitt huvud stod mycket i kaos. Jag hade svårt att skapa den struktur jag behöver för att ta mig an vardagen på ett bra sätt. Då fick jag höra att mindfulness kunde hjälpa, säger han.

Kim började meditera 2018 och märkte att det hjälpte. Kommande år var det dock mycket som hände i Kims liv. När han egentligen behövde mindfulness som mest, blev det i stället något mer sporadiskt. Men nyligen testade han Mindfulness Appen för första gången. Och med hjälp av den har han återigen hittat en välbehövlig vardagsrutin.

– Jag använder appen innan frukost för att rensa skallen inför dagen. Det gör att jag känner mig lugnare och inte stressar lika mycket.

"Svårt att skapa struktur"

Hand, Couch, Tartan, Comfort, Finger, Gadget, Plaid

Det är en ständigt pågående kamp, berättar Kim, att ta sig an vardagen på ett mer strukturerat sätt och minska den återkommande stressen. Mindfulnessövningarna har dock hjälpt honom att bli mer klar i sinnet, och samtidigt skänkt honom nya lärdomar om sig själv

– Det är främst övningar om stress, andning och acceptans som jag fokuserat på. Men det jag verkligen uppskattar med appen är att den, på ett enkelt sätt, skapar en individuell plan för vem just jag är som person. Sedan finns det också väldigt många valmöjligheter för exempelvis stress eller sömn, beroende på vad som passar mig i stunden. Jag ser fram emot att lära mig mer om mig själv i framtiden.

En ständig kamp

3.


Jag kunde sova 14 timmar i sträck, men vakna med en känsla av att jag inte sovit något över huvud taget. Min man försökte ofta väcka mig men det gick bara inte.

Caroline Schafer, 46 år.

Caroline Schafer

Caroline Schafer, 46, har alltid haft jobb som innefattat stora mängder stress.

– Jag trodde länge jag kunde ta hur mycket som helst. Ju stressigare det blev desto mer energi fick jag, säger hon.

Ett hektiskt liv med många bollar i luften var vardag för Caroline. Men vissa livsomvälvande händelser skulle ställa allt på sin spets. För tio år sedan flyttade Caroline från Schweiz till den lilla orten Blattniksele i Västerbotten. Tillsammans med sin man startade hon ett Holiday Resort och blev egenföretagare. Semestrar uteblev, företaget skulle gå runt och någon tid för återhämtning var inte aktuellt. När Caroline i slutet på 2015 också får reda på att hon är gravid kommer det som en chock.

– När jag var i tjugoårsåldern drömde jag om en stor familj. Men efter en ovanlig njursjukdom fick jag reda på att jag inte kunde bli med barn. Därför hade vi inte alls räknat med det här. Vi var tacksamma men jag blev också lite orolig för hur det skulle gå. Hela mitt liv hade jag haft fokus på karriären, nu skulle vi få ett till liv att ansvara för, säger Caroline Schafer.

Det omöjliga händer

Här laddar du ned Mindfulness Appen!

Sleeve, Gesture, Elbow, Font

Allt i ett bibliotek

I dag har Caroline nästan inga minnen från de första månaderna som mamma. Trots tydliga varningssignaler som stressutslag, obotlig trötthet och minnesluckor fortsatte den hektiska tillvaron, som om inget hade hänt. Vändningen skulle komma 2020.

– Corona satte företaget på paus. Det var först då jag började ta mig tiden att fundera på riktigt. Varför mår jag så dåligt som jag mår? I stället för att sova för länge blev det tvärtom, nu kunde jag knappt sova över huvud taget.

Genom en vän fick Caroline höra talas om mindfulness. Hon var först lite tveksam, Caroline var rädd för att det skulle kännas lite för spirituellt. Men de farhågorna skulle visa sig vara felaktiga. Hon började googla meditation och hittade tusentals olika förslag och upplägg.

– Jag bor i en så härlig omgivning. Det är verkligen underbart men konstigt nog har det inte räckt. Nu när jag testat Mindfulness Appen har jag insett hur bekvämt det är att alla program och övningar är samlade i ett bibliotek. Kombinationen natur och tillgänglighet, att när som helst kunna koppla in hörlurarna och ta till mig mindfulness är otroligt värdefull.

Sömnen då?

– Innan jag ska gå och lägga mig väljer jag ett av de program som är kopplade till just sömn. Och efter fem, tio minuter somnar jag. Och framför allt, när jag vaknar känner jag mig utvilad. Jag tror verkligen att den här appen kommer vara en del av min framtida resa, säger Caroline Schafer.

Här laddar du ned appen

Sleeve, Gesture, Elbow, Font

H1 Stor rubrik

H2 Mindre stor rubrik

H3 Mellanrubrik

H4 Ingress

Brödtexten

H1 Stor rubrik OMNI

H2 mindre stor rubrik

h3 mellanrubrik

H4 ingress

Brödtexten

H1 Stor rubrik SvD

H2 Mindre stor rubrik

H3 Mellanrubrik

H4 Ingress

Brödtexten

Flash photography, Forehead, Cheek, Chin, Eyebrow, Shoulder, Eyelash, Jaw, Neck, Sleeve

"Inte en quick fix"

Anna Wikfalk är mindfulness-expert och en av huvudlärarna i Mindfulness Appen. Här svarar hon på tre korta frågor:

När kan mindfulness komma till användning?

– Mindfulness är ett sätt att leva och man har glädje av det hela tiden. Det finns oändligt med fördelar att leva närvarande. Det kan också finnas mycket kraft i att vila i nuet. För när du gör det behöver du inte oroa dig för framtiden, inte heller älta dåtiden. Du får en paus från det en stund, vilket ger väldigt mycket energi.

Hur påverkar stress oss som människor?

– I grunden är stress en bra sak. Människan är designad för att få tillfälliga stresspåslag när vi behöver dem, som till exempel när vi blir attackerade eller ska hålla en presentation. Däremot är vi inte designade för att gå runt och ha kronisk stress. Det som händer då är att kroppen måste prioritera om sina resurser. Reproduktion och matsmältning blir exempelvis inte lika viktigt. Det är okej en liten stund men om man går runt så kroniskt är risken stor att man till slut får ett fysiskt eller psykiskt sammanbrott.

Tips på att få in mindfulness som en rutin i vardagen?

– Jag rekommenderar varmt att börja så enkelt som möjligt. Exempelvis göra några korta övningar. Kanske börja dagen med en kort meditation, göra en fem minuters övning på toaletten under dagen eller göra en gående meditation på lunchen. Det kan också vara att skapa små medvetna pauser här och där under dagen som till exempel att dricka en kopp kaffe, utan att göra något annat, och fokusera på att känna smak och doft från det du dricker. Gör det så enkelt och tillgängligt som möjligt för dig. Mycket hellre regelbundet tre minuter ett par gånger om dagen än en timme varannan vecka. Efter ett tag kommer du kanske känna att du vill meditera längre för att du mår så bra! Låt det vara organiskt och komma inifrån.Här laddar du ned appen

Sleeve, Gesture, Elbow, Font

ANNONS: Detta innehåll är framtaget av vår partner. Det är inte skrivet av och behöver inte nödvändigtvis reflektera Aftonbladet-redaktionens åsikter.

ANNONS: Detta innehåll är framtaget av vår partner. Det är inte skrivet av och behöver inte nödvändigtvis reflektera SvD-redaktionens åsikter.

ANNONS: Detta innehåll är framtaget av vår partner. Det är inte skrivet av och behöver inte nödvändigtvis reflektera Omni-redaktionens åsikter.

Till toppen

Producerat av Schibsted Brand Studio för Mindfulness Appen

ANNONS – Kundnamn

ANNONS – Mindfulness Appen

Blue, Azure, Font

ANNONS – Mindfulness Appen

Rectangle